GENERATIA Z – 5 FACTORI CARE INFLUENTEAZA DECIZIA DE CUMPARARE

Daca ai un business care se adreseaza Generatiei Z, atunci acest articol poate fi un punct de plecare important in intelegerea psihologiei si a comportamentelor care stau in spatele deciziei de cumparare.

Generatia Z cuprinde copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 5 si 25 de ani. Acestia se deosebesc de Generatia Millennials (25 – 40 de ani) prin faptul ca s-au nascut si au crescut in capitalism, cunoscand culmile dezvoltarii tehnologice. Majoritatea dintre ei au avut telefoane smart inca din copilarie, dezvoltand un adevarat cult pentru mediul on-line. Nativi digitali, acestia petrec mai mult timp in fata ecranelor decat in interactiuni directe, construindu-si o lume diferita de cea cu care suntem obisnuiti.

In ceea ce urmeaza vom analiza 5 factori care le modeleaza gandirea si sistemul de valori, avand un impact major asupra experientelor cotidiene.

1. Influencerii joaca un rol important

Cu conturi pline de continut interesant si un numar mare de urmaritori, influencerii (influencers – termen din limba engleza care se traducere prin influentator) au un impact major asupra Generatiei Z. Acestia impun tendinte in ceea ce priveste produsele si serviciile care merita achizitionate, devenind o resursa importanta in alocarea bugetelor de marketing. Brandurile care doresc sa ajunga direct la publicul lor analizeaza constant conturile de Instagram si, mai nou, de Tik Tok, in cautarea acelor influenceri care raspund cel mai bine strategiei lor.

Cel mai mare avantaj al influencerilor este faptul ca au deja un bazin compact de urmaritori, acesta fiind deja nisat pe diverse domenii: de la fashion si make up, la mamici, fitness coach si overlanderi. Asadar, daca businessul tau vinde, de pilda, produse cosmetice, vei gasi o multime de influenceri bucurosi sa-ti promoveze produsele. Cel mai important aspect de care echipa noastra tine cont in incheierea unui contract cu influencerii este legat de analiza profilului acestora. Daca produsul tau nu va fi promovat de influencerul potrivit, atunci rezultatul va fi opus celui asteptat. Pe scurt, nu-ti promova produsele si serviciile in locul nepotrivit!

2. Generatia Z prefera sa cumpare branduri care sustin mediul inconjurator si cauze sociale

Daca business-urile au ezitat in abordarea unei strategii care sa sustina mediul inconjurator si cauzele sociale, atunci acesta este un bun motiv pentru ca ele sa inceapa sa devina mai responsabile. Membrii Generatiei Z prefera sa cumpere produse de la brandurile care investesc in protectia mediului si care sunt apropiate de nevoile comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Conceptul de responsabilitate sociala nu este nou in Romania, insa doar de curand brandurile au inteles cat de important este sa se implice in problemele comunitatilor. In contextul pandemiei, multe business-uri au daruit produse si servicii medicilor ori celor afectati de virusul COVID-19. Mai mult decat oricand, nevoia de a fi uniti in fata primejdiei s-a dovedit una reala si, asumata corect, a dus la rezultate extraordinare.

Hamsa Communication

3. Generatia Z va cumpara produse cool

Spre deosebire de seniori (parintii si bunicii Generatiei Millennials), Generatia Z s-a nascut in epoca vitezei, a fast-food-urilor si a superficialitatii, neavand ancore care sa ii ajute in construirea unor baze solide. Fiindca traiesc intr-o dimensiune dinamica, in care totul se schimba foarte repede si in care capacitatea lor de adaptare este extraordinara, membrii Generatiei Z nu-si iau timp sa raspunda unor intrebari simple legate de procedee tehnice, ori intrebari profunde legate de sensul vietii, in general, si al lor, in particular. Obisnuiti sa prinda franturi, au tendinta sa creada ca tot ce zboara se mananca, varsta fiind un element esential de luat in considerare.

Totusi, cand vine vorba de achizitionarea unui produs nou, acestia sunt destul de meticulosi in cercetarea lor, documentandu-se din surse multiple, deschizand aplicatii peste aplicatii, discutand in grupurile lor si luand decizia finala pe baza unui element central : este cool acest produs ?

Ce inseamna cool pentru tinerii Generatiei Z ? Cool este produsul pe care l-au regasit la influencerul sau starul favorit. Cool sunt produsele practice si ieftine. Cool sunt produsele pe care le cumpara grupul de prieteni. Cool sunt brandurile care protejeaza mediul si care investesc in cauze sociale.

4. Generatia Z nu este fidela mult timp unui singur brand

Aflandu-se in aceasta lume dinamica a ecranelor, in care viteza de reactie si aparentele sunt atat de importante, tinerii insisi isi schimba preferintele de la o zi la alta. Returneaza de multe ori produsele cumparate fiindca au gasit altele mai potrivite sau se plictisesc repede si vor sa testeze ceva nou. Si aici influencerii au un cuvant de spus fiindca ei sunt primii care promoveaza lansarile de produse si servicii, stiut fiind faptul ca brandurile contracteaza influenceri tocmai pentru acest moment din ciclul de viata al unui produs.

Exista o exceptie de la regula si aici ne referim la tinerii care dezvolta adevarate obsesii pentru anumite branduri si care nu vor accepta sub nicio forma un alt brand. Totusi, procentul acestora este destul de mic si nu reprezinta un indicator de luat in considerare la scara larga.

Generatia Z

5. Generatia Z accepta si promoveaza diversitatea

Fie ca este vorba de rasa, cultura, religie ori gen, Generatia Z imbratiseaza diversitatea si brandurile care o sustin. Astfel, ei vor fi orientati sa achizitioneze produse si servicii de la branduri tolerante. Daca brandul tau se adreseaza tinerilor Generaziei Z si nu sustine comunitatea gay este posibil ca acest element sa fie un impediment in calea succesului. Este posibil !

Tinerii cu varste cuprinse intre 5 si 25 de ani sunt lipsiti de prejudecati cand vine vorba de culoarea pielii, de nationalitate ori etnie. Pentru acestia primeaza impartasirea unor valori comune, precum si faptul de a fi conectati social.

Generatia Z este diferita de tot ceea ce am cunoscut pana acum. Sunt inca multe de descoperit in aceasta zona, iar sociologii si psihologii desfasoara studii pentru a afla mai multe despre factorii care le influenteaza gandirea si, deci, alegerile. Pana cand studiile vor ajunge la concluzii suplimentare, este de retinut faptul ca acesti tineri vor creste si vor reprezenta un segment important pentru majoritatea brandurilor. De ajustarea tehnicilor de comunicare va depinde succesul afacerii tale, de aceea este necesar sa construiesti o strategie pe termen lung, alaturi de specialisti care stiu sa faca acest lucru.

 

***Hamsa Communication is a communication agency who delivers branding services, web design, social media campaigns, media relations, and other complex communication strategies. Based in Bucharest and rooted in Tel Aviv, Hamsa Communication has projects all over the world and managed for many years different types of projects for multiple domains. Its mission consists of building revolutionary brands who understand the customers’ need for quality and professionalism.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.